Loading...

U Dječjem vrtiću Ivanić Grad petu godinu za redom održava se engleski program.

Kroz pitanja koja smo često čuli od roditelja dajemo odgovore i predstavljamo engleski program.


1. Što to znači engleski program u vrtiću?

Znači da se djeca sa svojim odgajateljicama i prijateljima igraju na hrvatskom i engleskom jeziku.

2. Kako je nastao engleski program?

Svaki dodatni program u vrtiću pa tako i engleski osmišljava se i planira prema uputama od Agencije za odgoj i obrazovanje, te se šalje na verifikaciju u Ministarstvo obrazovanja i sporta.

3. Tko vodi engleski program u vrtiću?

Vode ga odgajatelji koji su dodatno educirani i stekli su zvanje potrebno za provođenje engleskog programa u vrtiću.

4. Zašto već u vrtiću engleski program?

Zato što je do sedme godine razvoj djeteta strelovit, te djeca s lakoćom usvajaju razne sadržaje. Iskoristimo to doba kod svog djeteta.

5. Kako provodimo engleski program?

U vrtiću nema namjernog poučavanja. Sve se usvaja kroz igru i aktivnosti primjerene predškolskoj dobi. Kroz pjesmice, pokretne igre, brojalice, slikovnice, vježbanje u dvorani, svakodnevne situacije ( pranje ruku, uzimanje doručka, oblačenje…).

6. Što je sa ostalim sadržajima?

Engleska grupa funkcionira kao i svaka druga grupa u vrtiću, samo je dodatno obogaćena aktivnostima i na engleskom jeziku.

7. Koje dobi su djeca u engleskoj grupi?

Engleska grupa je mješovita, znači da su u njoj djeca u dobi od 3 do 6 godina.

8. Kako djeca različite dobi usvajaju engleski jezik?

Aktivnosti s djecom se provode u skupini, manjim grupama ili individualno i to ovisno o dobi, ali i tome koliko je dugo dijete već u programu.

9. Koliko je djece uključeno u engleski program?

Svake godine upisano je u prosjeku 45 djece u dvije odgojne skupine.

Pročitajte i razmišljanja roditelja čija djeca pohađaju program:

"Naša kćer je polaznica mješovite dječje skupine „Ladybugs“ u Dječjem vrtiću "Ivanić-Grad". Jako smo zadovoljni programom, načinom rada, redovnim i dodatnim aktivnostima u skupini, a najviše smo zadovoljni našim teticama, koje ulažu puno truda u edukaciju djece, osmišljavanje zanimljivih i inovativnih igara i aktivnosti kako bi djeci kroz igru približili engleski jezik. Posebno smo sretni što se jednaka pažnja poklanja igri, učenju stranog jezika kroz igru, ali i cjelovitom, emocionalnom i fizičkom razvoju djece.


Zadovoljni smo što naše dijete odmalena uči razmišljati na dvije razine; hrvatskoj i engleskoj, što, vjerujemo, otvara neke nove perspektive i mogućnosti za osobni razvoj djeteta. Naravno da ne očekujemo da naše dijete zna tečno pričati engleski po završetku vrtića, ali već je nakon prve godine vrtića u engleskoj skupini vidljiv rezultat - bogat vokabular i, ono važnije - zanimanje za nove pojmove na stranom jeziku.


Učeći engleski jezik od malih nogu djeca razvijaju osjećaj za multikulturalnost, jer uče hrvatske, ali i običaje i kulture zemalja engleskog govornog područja. Sve to učenje odvija se isključivo kroz igru te su djeca stalno opuštena i sretna.


Smatramo da je još jedna od prednosti skupina "Ladybugs" i "Bumblebees" mješovita skupina djece, jer te dvije skupine polaze djeca različite dobi, od treće do sedme godine. Prednost je u tome što se stariji brinu o mlađima, a mlađi se ugledaju u starije; svi se zajedno druže i razvijaju raznovrsne socijalne i emocionalne vještine.


Dokazano je da djeca najviše i najbolje uče do 5, odnosno do 7 godine života! Ako znamo da su naša djeca male "spužve", željne novih znanja i spoznaja koje najbolje primaju putem igre - naša je zadaća pružiti im najbolje što možemo. Mi smo to najbolje pronašli u "engleskim" skupinama Dječjeg vrtića "Ivanić-Grad" i sretni smo što imamo taj program i sjajne odgojiteljice koje ga provode!"

Katarina M. K.


"Da stvari funkcioniraju dobro bilo nam je jasno već prvi dan kada je naša Maja krenula u englesku grupicu. Dok djeca često imaju problema s ostankom u vrtiću i odvajanjem od roditelja, naš problem je bio sasvim suprotan – Maja se nije dala doma!


Kao roditeljima nam je najvažnije da dijete uživa u vremenu provedenom u vrtiću i da dolazi doma sretno i ispunjeno doživljajima tijekom dana.


Ako usput još uočite da vaše dijete svakog dana vidljivo napreduje, da vas stalno iznenađuje novim engleskim riječima, pjesmicama i poznavanjem drugih kultura i običaja, to je samo dobrodošao bonus.


Vrlo dobrom se pokazala i raznolika starosna struktura djece u grupi, jer naša Maja kao jedna od najmlađih svaki dan donese neku novu informaciju ili vještinu koju je naučila od starijih. Iako ne možemo posvjedočiti osobnim iskustvom, vjerujem da i starijoj djeci koristi taj suživot s mališanima, da na taj način razvijaju brižnost, ali i ponos što mogu nekoga nešto naučiti.


Koliko smo zadovoljni radom s našim djetetom najbolje pokazuje činjenica da na jesen i Majin braco Luka kreće u istu grupicu."

Marina M.


"U početku smo se pitali kako tete uopće stignu naučiti djecu nešto engleskog jezika, uz sve ostalo... klizno vrijeme dolaska, različite dobi djece, različite sposobnosti, različite potrebe, šetnje, jelo, spavanje, tematske radionice, predškolske aktivnosti... S vremenom smo od sina dobili odgovor. Buđenjem čujemo "Good morning", odlaskom na spavanje "Good night", bracu zove "baby", a sebe "big brother", u šetnji pita kako se kaže drvo, za stolom imenuje "spoon", dedi čestita "Happy birthday", za Božić pjevamo "Jingle Bells". Nema tu učenja i zadaća, engleski je tu, u svakodnevnim aktivnostima, kako u vrtiću tako se i doma uvukao."

Ljerka i Vedran B.


"English group is a great program and a very caring environment. This is our 2nd year in the program and my daughter is still excited to go to school and comes home to tell us how much she has learned and how much she loves her teachers. The teachers are very hands on and work closely with the parents and all staff is very friendly. Everyone seems very involved. The school encourages children to be creative, sporty and academic. I highly recommend English class program – you will not be disappointed!"

Zrinka i Andrew M.


"Prezadovoljna sam s engleskom vrtićkom grupom. Tete su jako profesionalne, ljubazne, kreativne i zabavne. Djeca su naučila puno riječi, fraza, brojeva i pjesama na engleskom. Bila sam stvarno iznenađena koliko su engleskih pjesama djeca pjevala na koncertu. učili su i o drugim kulturama svijeta, što je meni bilo jako drago. čak su imali ručak s bijelim stolnjacima za Dan zahvalnosti. Bravo tete za vašu kreativnost i strpljenje!"

Carla Š.


Tekst uredile:
Vanja Begović
Darija Vrtarić Jakoplić
Martina Rašić
Ksenija Koščak